Zwart-wit: Groningen

Zwart-wit: Groningen

Op de week van Hugo Borst volgde de week van Freek de Jonge. Sportcolumnist Borst genereerde met zijn manifest ’Scherp op zorg’ ruime aandacht voor de problemen in de zorg. Ruim 107.000 mensen ondertekenden het manifest al.

Cabaretier Freek de Jonge bestrijdt de ellende van de gaswinning in Groningen, de provincie waar de komiek is geboren. Onder de petitie ’Laat Groningen niet zakken’ waren woensdagmiddag digitaal al meer dan 62.000 handtekeningen verzameld. Niet alleen van Groningers. Voor het eerst blijkt ook de rest van Nederland eindelijk solidair.

De problemen van de zorg spelen in het hele land waar hulpbehoevende ouderen zijn verworden tot afvalproducten van de samenleving, zoals een bijna honderdjarige vrouw het onlangs schrijnend uitdrukte in een uitzending van omroep Max. Verbetering is gewenst, uit oogpunt van fatsoen en algemeen belang.

In het gaswinningsschandaal is het elementaire recht op veilig wonen ontzegd aan streekbewoners. In een vroeg stadium gesignaleerde gevaren zijn uit economisch belang genegeerd. De schadeloosstelling van gedupeerden ontstijgt meestal niet het niveau van een doekje voor het bloeden. De eerste tekenen van landelijke solidariteit die geografisch is af te leiden uit de steun voor de petitie is hoopvol.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws