Zwart-wit: Marktwerking

De eisen van de buschauffeurs voor betere werkomstandigheden staan donderdag bij de staking centraal.

In de loop der jaren is er steeds meer geknepen in goede arbeidsomstandigheden van de bestuurders in het regionale openbaar vervoer.

Het heeft voor een groot deel te maken met de openbare aanbesteding van de diensten in de diverse regio’s.

Sinds de invoering van dit systeem is er veel ten goede veranderd. Er wordt bij de aanbesteding bijvoorbeeld gestuurd op schonere bussen en betere faciliteiten voor de reiziger.

De kosten van het personeel zijn in de procedures een stuk minder belangrijk. Het eindbedrag die de diverse aanbieders vragen verleidt de provincies en gemeenten tot de uiteindelijke keuze. Ook omdat de regels van de openbare aanbesteding dat als - negatieve - prikkel hebben.

Niet alleen bij het openbaar vervoer werkt het helaas zo. In de zorg en bij andere publieke diensten worden werknemers door deze werkwijze slachtoffer.

Het wordt tijd dat het hele mechanisme van openbare aanbesteding wordt aangepast. Dat er in staat opgenomen dat de arbeidsvoorwaarden cao conform moeten zijn.

Daarmee kan voorkomen worden dat zoals nu slechte werktijden zonder ruimte voor een plaspauze meer regel dan uitzondering zijn.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws