Zwart-wit: Topinkomens

Zwart-wit: Topinkomens
© © HDCMEDIA
ALKMAAR - 20130219. Portret BertJan Klein van de Algemene redactie in Alkmaar. FOTO: © HDCMEDIA / HANS VAN WEEL *** Local Caption *** portret , pasfoto , smoelenboek , redactie , hdcmedia ,

De nieuwe regeringspartijen gaan er prat op dat in hun regeerakkoord iedereen er financieel op vooruit gaat. Regering en oppositie verschillen wel van mening over de verdeling van de extra financiële middelen over alle inkomensgroepen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kiezen voor de werkenden en de gezinnen; PvdA, SP en GroenLinks vinden dat ouderen, lagere inkomens en uitkeringsgerechtigden de voorkeur moeten krijgen.

Rutte en zijn coalitiegenoten hebben er daarnaast voor gekozen de topsalarissen in de publieke en (semi)publieke sector niet verder aan te pakken. Het wetsvoorstel dat niemand in die sectoren meer mag verdienen dan een minister blijft, voor de zoveelste keer, op de plank liggen. Topbestuurders zijn al wel aangepakt, op honderden hoge adviseurs en medewerkers van (semi)publieke instanties zijn de huidige regels niet van toepassing.

Het besluit deze groep ongemoeid te laten is schrijnend voor een groot aantal beroepsgroepen. Militairen, leraren en politieagenten die er na jaren eindelijk een paar procent salarisverhoging bij hebben gekregen. Hun beloning staat echter nog steeds niet in verhouding tot de tijd, emotie en inspanning die zij in hun werk steken. Dat de regering aan de andere kant enkele honderden ’zakkenvullers’ niet aanpakt, is volstrekt onaanvaardbaar.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws