Zwart-wit: Vliegen

Zwart-wit: Vliegen

Met net iets meer dan twee weken te gaan is de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen nu echt geopend.

We kunnen al een week onze eigen standpunten aan die van de partijen toetsen met de Stemwijzer en soortgelijke programma’s. Op radio en televisie gaat men de komende twee weken helemaal los met debatten tussen de leiders. Aangevuld met een op een interviews.

Gezien het grote aantal zwevende kiezers wordt het op 15 maart spannend. Vier jaar geleden zagen we de spectaculaire opmars van de PvdA. Voor iedere deelnemer aan de verkiezingen lijkt een herhaling dit maal vooralsnog uit te blijven.

Degenen die Kieskompas en andere programma’s hebben doorlopen zullen vaak verbaasd zijn over de uitkomst. Hoewel de toetsingvragen concreet zijn wordt er geen rekening met de stroming van de partij gehouden. Voor veel kiezers is zo’n richting bepalend bij het kiezen.

Of de debatten zinvol zijn is eveneens een vraag. Doordat niet iedereen meedoet en de onderwerpen steeds met een deel van lijsttrekkers wordt afgehandeld, krijg je geen hapklaar overzicht. Bovendien lijken de politieke voormannen vooral het falen van andere partijen te willen belichten. Een soort van vliegen afvangen waar wij niet wijzer van worden.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws