Leiden uitgelicht

Uitgelicht

Leiden uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 17:02

Spoedcursus in 26 hoogtepunten

nieuwleestijd 1 min

Spoedcursus in 26 hoogtepunten

1 min leestijd

Het heet een stadswandeling, maar eigenlijk is de ’Issoria stadswandeling door Leiden’ meer een spoedcursus Leiden. Wie de 26 adressen van de wandeling afwandelt, is van alle hoogte- en dieptepunten van het heden en verleden op de hoogte. De samenstellers wilden met de stadswandeling ’de hechte band tussen Hospice Issoria en Leiden onderstrepen’. Zij doen dat, hoe kan het anders voor een hospice, rondom het thema ’leven en dood’.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Nu klinkt dat zwaarder dan het is. ’Leven en dood’, dat is een thema waar veel in past. Alles eigenlijk. Plekken waar beroemde Leidenaren ’werden geboren, woonden of stierven’. Monumenten, ’die herinneren aan bijzondere Leidenaren of gebeurtenissen’. Musea, met ’collecties die een relatie hebben met gezondheid, leven, dood of rouw’.

Toch doet de 7,5 kilometer lange stadswandeling, die desgewenst drie keer kan worden verlengd, wel enkele plekken aan die andere stadswandelingen links laten liggen. Bijvoorbeeld de bijzondere stadsvilla uit 1924 van de Leidse textielfabrikanten Verheij Van Wijk aan de Burggravenlaan. De villa is sinds 2013 in gebruik bij stichting Hospice Issoria. Er zijn zeven gastenkamers, waar gasten hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen.

De route voert ook langs Hospice Xenia aan de Kloosterpoort, dat speciaal is opgericht voor jongvolwassenen van 16 tot en met 40 jaar. Er is meer aan te beleven dan op het eerste gezicht lijkt: het gebouw heeft een bijzonder uiterlijk, waarvoor het vorig jaar de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur kreeg.

Lezers van het Leidsch Dagblad kunnen de stadswandeling bestellen bij Hospice Issoria door een mail te sturen naar info@issoria.nl o,v,v, stadswandeling, naam en adres.

Gisteren, 16:29

Ouders: staken is enige pressiemiddel

nieuwleestijd 2 min

Ouders: staken is enige pressiemiddel

2 min leestijd

Of de staking in het basisonderwijs effect heeft? Ouders van kinderen op de Leidse Lorentzschool vragen het zich af. Toch staan ze er volledig achter dat de juffen en meesters dinsdag voor de tweede keer dit najaar het werk neerleggen.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Matthijs Hekkelman noemt de staking ’volkomen terecht’. ,,Ik werk in het voortgezet onderwijs, dus ik weet dat ze gelijk hebben qua beloning en werkdruk. Ik weet alleen niet of staken helpt.’’ Dat zeggen meer ouders. ,,Maar ja, staken is hun enige pressiemiddel’’, zegt Evelien Ruiter, die daarom goed begrijpt dat leerkrachten hiervoor kiezen. ,,Ze krijgen er steeds meer werk bij, zoals met alle kinderen die extra aandacht nodig hebben.’’ Ook andere ouders zeggen ’het belang te snappen’ en ’het volledig te begrijpen’.

Veel ouders zitten er daarom helemaal niet mee dat hun kinderen een extra dag vrij hebben. ,,Je bent als ouder gewend om dingen te regelen, dus ik denk dat dat niet het ergste is. Het is voor een goed doel’’, zegt Siebe Brouwer. Zijn vrouw hoeft vandaag toevallig niet te werken.

Diverse andere ouders hebben ook redelijk makkelijk een oplossing voor hun kinderen kunnen vinden, blijkt uit een rondgang op het schoolplein van de Lorentz. ,,M’n zoon zit op dinsdag op de buitenschoolse opvang, dus hij mag de hele dag komen. De vorige staking was op donderdag, toen kon hij daar niet terecht en ben ik thuisgebleven van m’n werk’’, vertelt Marlous Seisveld. Evelien Ruiter brengt haar jongste altijd op dindag bij opa en oma. Nu gaat de oudste ook mee. Datzelfde geldt voor Eveline Prins. ,,Hopelijk gaat mijn zoon lekker met opa en oma op de slee. Ik heb gelukkig ouders in de buurt. Anders is het wel een hoop gedoe.’’ De dochters van Marja Rozendaal gaan naar een hockeyclinic bij Alecto in Leiderdorp. ,,De hele dag sporten. Helemaal top.’’

Steun

Directeur John van Bezouw is blij met de steun van ouders. Zelf krijgt hij weinig reacties. ,,De vorige keer vroeg iemand of het maar één dag was. Dat vond die persoon geen echte staking.’’ De leerkrachten hopen dat hun staking effect heeft. ,,Binnen de normale werktijden krijg je steeds je werk niet af’’, zegt Van Bezouw.

Een groot aantal leerkrachten van de Lorentzschool komt op de stakingsdag naar school. ,,We gaan samen praten over de noodzaak van de staking en over eventuele vervolgacties. Ik denk dat het hier niet bij blijft.’’

Vandaag, 8:01

’Passend onderwijs is een foute term’

nieuwleestijd 3 min

’Passend onderwijs is een foute term’

3 min leestijd

Als jongeren thuis komen te zitten komt dat heel vaak doordat psychische hulp niet op het juiste moment beschikbaar is. Wil je écht dat alle jongeren naar school kunnen, dan moet je de schotten tussen onderwijs en zorg weghalen. Daarvoor pleit Annelies van der Vlist, directeur passend onderwijs voor het voortgezet onderwijs in Leiden en omgeving, bij haar afscheid.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Het Leidse voortgezet onderwijs heeft weinig thuiszitters. Op dit moment zijn er in Leiden en omliggende dorpen vijf jongeren die helemaal niet naar school gaan. „Natuurlijk ben ik daar trots op”, zegt Van der Vlist. „Maar we hebben wel veel risicoleerlingen, 200 op de in totaal 16.000 leerlingen. Een bepaald percentage van hen kan zomaar een thuiszitter worden.” Zo’n leerling heeft bijvoorbeeld hulp nodig waarvoor hij op een wachtlijst staat. In de tussentijd stapelen de problemen zich op en wordt de kans groter dat hij het op school niet meer redt.

Van der Vlist vindt dat deze leerlingen veel beter in de gaten gehouden moeten worden. „We zouden heel graag willen dat er voor elke risicoleerling een regievoerder is, die zorgt dat de leerling echt de hulp krijgt die hij nodig heeft. Maar om verder te komen moeten we de schotten tussen onderwijs en zorg weghalen en dat lukt nog niet.” Geld is vaak een obstakel.

Vastlopen

Ze geeft een voorbeeld van hoe het kan vastlopen. „Van alle risicoleerlingen zit 53 procent in de categorie psychologische en psychiatrische problematiek. Stel, een jongere heeft begeleiding gehad en het behandeltraject is afgerond. Dan wil dat niet zeggen dat hij meteen weer naar school kan. Vaak is er nog een traject nodig dat tussen zorg en onderwijs in zit. Wie gaat dat betalen?” Maar er zijn ook voorbeelden van hoe de samenwerking ’over grenzen heen’ wel lukt. Onlangs besloten het samenwerkingsverband passend onderwijs, bureau leerplicht en Mbo Rijnland om samen geld te steken in een schakelklas voor leerlingen met autisme voor wie de overstap van vmbo naar mbo te groot is. „Als passend onderwijs voor het voortgezet onderwijs mogen wij hier eigenlijk geen geld in steken, want het gaat om mbo. We doen dit om het van de grond te krijgen. Maar we hebben gezegd tegen Mbo Rijnland: jullie moeten hierover gaan praten met het ministerie. Deze jongeren hebben hulp nodig.”

Burgerlijke ongehoorzaamheid is soms nodig, vindt ze. Onlangs werd bekend dat haar organisatie geld betaalt aan particuliere school Winford, zodat een Leidse thuiszitter weer naar school kan. Nog zo’n voorbeeld is de Leo Kannerschool uit Oegstgeest die een docent uitleent aan een zorgorganisatie in Stompwijk, om thuiszitters weer aan school te laten wennen. „Het mag niet, maar ik sta er voor honderd procent achter.” Ze denkt dat dit soms de enige manier is om de overheid te overtuigen dat het anders moet.

Van der Vlist heeft jarenlang in het Leidse onderwijs gewerkt voor jongeren die extra begeleiding nodig hebben. Acht jaar geleden werd ze directeur van het samenwerkingsverband waarin het voortgezet onderwijs de hulp aan zorgleerlingen samen regelt. Sinds 2014 is ’haar club’ verantwoordelijk voor het passend onderwijs. „Een heel foute term”, vindt ze. „Het wekt de verkeerde verwachtingen. Ouders zeggen nu tegen ons: jullie moeten passend onderwijs leveren. Maar op het moment dat een kind één op één begeleiding nodig heeft, is het dan nog onderwijs? Dan is het meer zorg.”

Trajectklas

Ondanks de term heeft de wet op het passend onderwijs wel veel goeds gebracht voor deze regio, vindt ze. Alle scholen hebben minimaal twee dagen per week een begeleider passend onderwijs in huis die leerlingen met forse gedragsmatige en/of psychiatrische beperkingen ondersteunen. „Daarnaast krijgen scholen geld voor coaching van docenten om met bepaalde leerlingen om te gaan, of om een trajectklas op te richten voor leerlingen die een tijdje extra ondersteuning nodig hebben. Je ziet dat met name havo- en vwo-scholen er heel blij mee zijn.”

Voor de vmbo-scholen is dat anders. Voor jongeren met leerachterstanden bestaat er op die scholen al de leerwegondersteuning, en jongeren met wie het qua gedrag niet goed gaat kunnen tijdelijk naar De Delta in Leiden Zuidwest. Bij het opheffen van de lomschool koos het samenwerkingsverband ervoor deze school om te vormen tot een plek waar kinderen tijdelijk heen kunnen als ze vastlopen of als de overstap van basis- naar voortgezet onderwijs te groot is. „De Delta is er mede de oorzaak van dat we zo weinig thuiszitters hebben. Die tijdelijke plaatsing is goed. Je wilt uiteindelijk het liefst dat een kind op een reguliere school zit.”

Annelies van der Vlist neemt op 12 december afscheid. Ze stopt met werken en verhuist naar een boerderij in Winterswijk. Ze wordt opgevolgd door Annemarije van Overschot, nu nog manager bij het Regionaal Bureau Leerplicht in deze regio.

10 dec. 2017

Boetiekhotel in oud antiquariaat

nieuwleestijd 2 min

Boetiekhotel in oud antiquariaat

2 min leestijd

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

In het voormalige antiquariaat op de Nieuwe Rijn in Leiden komt binnenkort een boetiekhotel. In juni 2018 moet het hotel zijn deuren openen.

Vastgoedbeheerder Rijn Wonen kocht het oude antiquariaat R. Smitskamp zo’n twee jaar geleden en heeft het afgelopen jaar flink wat verbouwd. ,,Het was een oude, vieze bedoening’’, weet Martijn van de Laar van Rijn Wonen.

Het Rijksmonument werd rond 1700 gebouwd en na een brand in 1766 hersteld. In 2001 was het nog te zien in ’Discovery of heaven’, de filmversie van het boek ’De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch.

Na jarenlange leegstand was het gebouw volgens Van de Laar in een erbarmelijke toestand. ,,Ieder steentje moest worden hersteld.’’ Het dak is inmiddels vernieuwd en de buitengevel gerestaureerd. ,,Het was een hele opgave. Het is fijn dat dat grotendeels voorbij is.’’ Nu moet vooral het afbouwen aan de binnenkant nog gebeuren.

Het hotel krijgt zes kamers, waarvan vier suites met een aparte woonkamer. ,,Het worden vijfsterrenkamers’’, zegt Van de Laar. ,,Met mooie geluidssystemen en een klein keukentje waarin je een eitje kunt bakken. We hebben liever kamers die wat groter en luxer zijn dan kleine hokken, je moet er met plezier wat langer kunnen verblijven.’’ Het naastgelegen Café van Engelen gaat de horeca doen, waaronder het ontbijt verzorgen.

Van de Laar liep al een tijdje rond met het idee om een hotel in de binnenstad te beginnen. ,,Als ik voor een nachtje met mijn vriendin naar Leiden zou komen, zou ik niet graag in Leiden willen overnachten. Heel veel leuke hotels zijn er niet.’’ Toen hij zag dat het voormalige antiquariaat te koop stond, was de keuze snel gemaakt. ,,Het is de ideale locatie. Ik vind dat ons hotel op de beste plek van Leiden moet zitten, midden in de stad met veel cultuur en horeca eromheen.”

Volgens Van de Laar is er veel vraag naar dit soort hotels. ,,Door de groei van het Bio Science Park en toestroom van hoog opgeleid publiek trek je een ander soort gast.’’ Het is een van de redenen waarom het bedrijf afgelopen zomer ook het Best Western City Hotel aan de Lange Mare heeft overgenomen (zie kader). ,,Het boetiekhotel moet het kleine zusje worden van het hotel aan de Lange Mare.’’ De naam van het hotel wordt binnenkort bekendgemaakt.

9 dec. 2017

Regio loopt niet warm voor ’ja-ja’

nieuwleestijd 2 min

Regio loopt niet warm voor ’ja-ja’

2 min leestijd

De gemeenten rondom Leiden lopen nog niet warm voor het afschaffen van de zogeheten nee-nee-stickers. ,,Maar we volgen de ontwikkelingen wel met interesse’’, zo meldt een woordvoerster van Katwijk.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Amsterdam nam het voortouw. Dat gebeurde nadat de gemeente een rechtszaak won van de reclamebranche. In de hoofdstad worden de zogeheten nee-nee-stickers afgeschaft en het systeem voor reclamefolders en huis-aan-huisbladen helemaal omgekeerd. Wie ze niét wil, hoeft voortaan niets meer op zijn of haar brievenbus te plakken. Wie ze wél wenst, moet een ja-ja-plakplaatje op de klep bevestigen. Amsterdam gaat ervan uit dat door het nieuwe systeem de enorme hoeveelheid bedrukt papier afneemt. Dat wordt als een aanzienlijke verbetering voor het milieu gezien.

Leiden heeft al aangekondigd het Amsterdamse voorbeeld zeer waarschijnlijk te volgen. Veel gemeenten in de regio houden nog even de boot af. ,,Goed initiatief’’, klinkt het vanuit het Zoeterwoudse gemeentehuis. ,,Maar we willen eerst onderzoeken wat de eventuele voor- en nadelen hiervan zijn. We nemen het idee zeker in overweging.’’

Enkele plaatsen hebben ook praktische bezwaren. Want als het omgekeerde systeem wordt ingevoerd, bekijken aanzienlijk minder inwoners het plaatselijke huis-aan-huisblad, zo is de verwachting. En daar staan de gemeenteberichten in. De woordvoerster van Kaag en Braassem meldt: ,,We doen hier de komende twee jaar nog niet aan mee. Niet omdat we niet willen meewerken aan het verminderen van de papierstroom, maar omdat de digitale bereikbaarheid in ons grote buitengebied nog niet optimaal is. We voelen ons verplicht de gemeentelijke info dus op papier aan te blijven bieden. Zodra het project om snel internet in het buitengebied te realiseren klaar is, kunnen we het opnieuw overwegen.’

Kaag en Braassem heeft nog een bijzondere reden om nog niet over te stappen. De (oud-)papierberg is een welkome bron van inkomsten voor plaatselijke verenigingen.

Er zijn ook plaatsen die het milieuvoordeel niet zien of gewoon het Amsterdamse voorbeeld niet willen volgen. Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Alphen en Wassenaar behoren tot die groep, zo laten ze onafhankelijk van elkaar weten.

Veel plaatsen geven echter aan af te wachten. Noordwijk en Noordwijkerhout doen dat omdat ze midden in een fusieproces zitten. Hillegom, Lisse en Teylingen willen eerst op onderzoek uit, bij de eigen inwoners. Want: ’enerzijds levert het een kleine bijdrage aan een duurzame wereld en anderzijds neemt de informatievoorziening voor inwoners en ondernemers af’.

9 dec. 2017

Afvalstrijd Oegstgeest nog niet voorbij

nieuwleestijd 1 min

Afvalstrijd Oegstgeest nog niet voorbij

1 min leestijd

Het ziet ernaar uit dat Oegstgeestenaren over een paar jaar hun restafval naar ondergrondse buurtcontainers moeten brengen. Maar het staat zeker nog niet vast.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?