Full time in actie tegen plastic soup

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

3 min leestijd
Full time in actie tegen plastic soup
© Foto Hielco Kuipers
Merijn Tinga: ,,Het is een kwestie van lange adem hebben.’’

De handtekeningen druppelden eerst maar langzaam binnen, maar Merijn Tinga bleef doorbikkelen om de benodigde 40.000 steunbetuigingen binnen te halen voor zijn burgerinitiatief: statiegeld op kleine frisdrankflesjes. De Leidenaar - bij velen bekend als de Plastic Soup Surfer - bracht in februari van dit jaar uiteindelijk 55.000 hartjes naar de Tweede Kamer, symbool voor evenveel handtekeningen. ,,Heel mooi hoe hij op een grootse manier zijn dromen en idealen nastreeft’’, schreef een lezer.

Laatst zei Merijn Tinga tegen zijn dochter Jildou dat hij haar ontzettend mist. Terwijl hij tegenwoordig veel vanuit huis werkt en haar dus vaak tegen komt. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat is de Plastic Soup Surfer bezig met zijn grote campagne om statiegeld ingevoerd te krijgen voor kleine PET-flesjes en aandacht te vragen voor de vervuiling van de oceanen. Zelfs als hij in zijn bed ligt, denkt hij daar nog over na.

Het is een full time bezigheid geworden. Niet alleen maar ’surfen’ maar hard werken. Iedereen kent de Leidenaar van zijn in het oog springende expedities en avonturen. Afgelopen jaar peddelde hij op een sup-board gemaakt van plastic afval de complete Rijn af, 1200 kilometer van de Zwitserse Alpen naar de Noordzee. In 2016 stak hij met een hydrofoil kite - waarvan het board eveneens gemaakt was van rotzooi - de Noordzee over.

Maar achter die publieksmomenten zitten uren en uren kantoorarbeid ’verstopt’: lobbyen, vergaderen, overleggen, plannen, praten en weer opnieuw dat hele rijtje. ,,Ik heb mijn baan opgezegd’’, zegt Tinga. ,,Ik werkte part time als activiteitenbegeleider in de GGZ. Ze waren enorm flexibel als ik als Plastic Soup Surfer tijd nodig had. Maar de laatste tijd merkte ik meer en meer dat het niet meer te combineren is.’’

Focus

Tinga vraagt al lange tijd aandacht voor de ernstige vervuiling - met plastics - van zee en oceaan. In 2014 maakte hij het probleem zichtbaar met een recordpoging: Met een kite ’downwinden’ langs de hele Nederlandse kust, van de Belgische grens tot het Duitse Waddeneiland Borkum. In 2015 nam hij zijn hele gezin (naast Jildou ook zoon Fedde en vrouw Bregtje) mee op een zeiltocht van vijf maanden over de Noordzee en de Oostzee. Ze jaagden tijdens dat avontuur dagelijks op plastic. ,,Als je er op gaat letten, zie je het overal. Vroeger viel me dat plastic niet zo op, als er een klein stukje onder het zand vandaan kwam steken op het strand. Inmiddels wel. Pas als je focus verandert, merk je hoeveel het is’’, zei hij toen.

De Plastic Soup Surfer is er inmiddels in geslaagd om de focus van duizenden Nederlanders te veranderen. Na zijn Noordzee-oversteek in 2016 naar Engeland, verzamelde hij 55.000 handtekeningen, ruim genoeg om het plastic probleem in Den Haag op de politieke agenda te krijgen. Tinga’s verzoek - gevat in een motie - was om de invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes te regelen. Nu komen er in Nederland elk jaar 14 miljoen flesjes in het milieu terecht.

Uitgesteld

Naast 55.000 Nederlanders kreeg de Plastic Soup Surfer in februari ook een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich en beloofde de toenmalige staatssecretaris dat er eind 2017 een voorstel zou zijn. ,,Ik had gehoopt mijn jaar op 13 december te kunnen afsluiten met succes’’, zegt Tinga. Het statiegeldverhaal stond op die dag voor het algemeen overleg circulaire economie op de agenda van het parlement. Helaas, kort voor het moment suprême werd besloten om het overleg uit te stellen tot februari 2018. Dat heeft alles te maken met ontwikkelingen aan de andere kant van de wereld: China heeft een importverbod afgekondigd per 1 januari van afvalplastic (zoals PET-flesjes), een probleem voor de Nederlandse plastic-inzameling. Maar tegelijkertijd misschien ook een steun in de rug voor de Plastic Soup Surfer: de invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes is daarmee nog belangrijker en urgenter geworden.

Maar Tinga is op zijn hoede en blijft heel actief lobbyen, praten, vergaderen en overleggen. ,,De politici weten zo hun woorden uit te spreken dat het ’a’ en ’b’ kan zijn. Puntje bij paaltje zeggen ze dan ineens dat het ’b’ is. Het enige wat ervoor kan zorgen dat straks statiegeld ingevoerd gaat worden, is maatschappelijke druk. Het is een kwestie van lange adem hebben en je niet uit het veld laten slaan. Ik ben ook veel in gesprek met CEO’s van frisdrankfabrieken en supermarktketens. Het is belangrijk om het spel samen met hen te spelen, een relatie op te bouwen en de gemeenschappelijke belangen te zoeken. Het is een schaakspel. Ik denk voortdurend stappen vooruit.’’

Dat klinkt bijzonder uit de mond van een man, die het liefste op een kiteboard staat met de wind in zijn haren. Tinga: ,,Ja, gek eigenlijk. Ik heb zitten denken: waar word ik nu eigenlijk voor genomineerd? Dat ik nu in die andere wereld mee speel, waar ik anders nooit binnen zou komen?’’

Annet van Aarsen