Voorhouters: ’Wel begroeten, geen buurtbarbecues’

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

3 min leestijd
Voorhouters: ’Wel begroeten, geen buurtbarbecues’
© Foto LD
Piet van Kempen met zijn vrouw Tiny en zijn zelfgebouwde molen.

In de aanloop naar de raadsverkiezingen van 21 maart peilt het Leidsch Dagblad in diverse gemeenten de stemming in straten die zijn vernoemd naar de voormalige koningin Juliana. Gaan de bewoners stemmen? Weten ze iets af van lokale politiek? Wat vinden ze belangrijk?

De Julianalaan in Voorhout ligt, zoals Voorhouters het noemen, in het ’oude gedeelte’ van het snel groeiende bollendorp. Het complete koninklijke gezin van niet al te lang na de oorlog is gebruikt voor straatnamen in de rechttoe rechtaan wijk. Her en der wat groen en vooral veel steen. „Het is hier fijn wonen”, zegt een moeder die haar kind gaat ophalen bij de basisschool.

Wietlucht

„Alleen jammer van die wietlucht van de buren. Het komt dwars door de muur heen”, vervolgt ze. „De wijk is gemêleerd en absoluut niet hecht te noemen. We begroeten elkaar wel, maar houden geen buurtbarbecues”, zegt ze terwijl ze van links naar rechts de weg over kijkt.

De laan bestaat louter uit rijtjeshuizen met kleine voortuintjes. Menig interieur blijft ook overdag verscholen achter gordijnen en bij veel woningen blijft een druk op de deurbel onbeantwoord. Zij het omdat de bel het niet doet (opvallend vaak), zij het omdat de bewoners deze maandagmiddag gewoon aan het werk zijn.

Weinig interesse

De interesse in de lokale politiek is laag, blijkt als het belletje lellen een keertje niet onbeantwoord blijft en de voordeur wordt opengedaan. „Nee meneer, daar wil ik niks over kwijt”, zegt een mevrouw op hoge leeftijd. „Zijn de verkiezingen nu al”, vraagt een ander zich hardop af.

De Koningin Julianalaan in Voorhout bestaat uit veel rijtjeshuizen, bomen en parkeerplaatsen.
© Foto LD
De Koningin Julianalaan in Voorhout bestaat uit veel rijtjeshuizen, bomen en parkeerplaatsen.

„Ik ga echt niet op die heren in Den Haag stemmen”, zegt een meneer van een jaar of zestig. Opeens beseft hij dat het om gemeenteraadsverkiezingen gaat. „Oh ja. Nou ja. Ik leef graag in de anonimiteit dus ik houd m’n mond maar tegen de krant.” En doet de deur dicht.

Grootouders

Verderop steekt een ouder echtpaar de weg over. Voor hen uit huppelt een vrolijk meisje. De 79-jarige Piet van Kempen en zijn vrouw, de 75-jarige Tiny, passen op hun kleinkind. „Net een week schoolvakantie gehad en gelijk een studiedag erachteraan”, legt Tiny uit. „Dan helpen wij als grootouders wel even.”

Het echtpaar woont al vijftig jaar in de Julianalaan. „Er wonen hier denk ik nog zo’n vijf mensen van toen. Al die andere buurtbewoners zijn dood of verhuist. Met hen is ook het gemeenschapsgevoel wegegaan”, constateert Tiny. „Dat is wel jammer.” Piet geeft er een positieve draai aan: „Men heeft het nu te goed. Vroeger had je elkaar nodig.”

50Plus

Met nieuwkomer GroenLinks telt Teylingen deze verkiezingen zeven partijen. De keuze is dus reuze. Wordt het de VVD of D66, ChristenUnie of CDA, PvdA of GroenLinks of is Trilokaal de aangewezen partij? „Ik zit te denken aan politieke partij 50Plus”, zegt Tiny. „Maar die doet zeker weer niet mee he? Nou dan weet ik het nog niet. Normaal krijg je folders van al die partijen in de bus en kan je een keuze maken - ik heb er nog geen gezien.”

© Foto LD

De reden dat 50Plus de steun van het echtpaar verdient, is omdat het volgens hen niet goed met de ouderenzorg gaat. „Eigenlijk moeten we een vuist maken, maar dat doen we niet”, zegt Tiny. „Nee, inderdaad”, gaat Piet verder. „We laten over ons heen lopen.”

’Herenstraat is levensgevaarlijk’

De grootouders van het vrolijke meisje laten in ieder geval niet over zich heen rijden. Dat klinkt als een slechte grap, maar zo is het niet bedoeld. „De Herenstraat is levensgevaarlijk”, zegt Tiny over de winkelstraat en doorgaande route die parallel aan de Julianalaan loopt.

Raakvlakken heeft het echtpaar dus wel met de lokale politiek, want bij menig partij is de verkeersveiligheid in en om de Herenstraat een verkiezingsonderwerp. „Ik fiets gewoon een meter uit de kant, zodat auto’s me niet kunnen inhalen. Anders rijden ze de vouwen uit je broek”, legt Tiny uit.

De buurvrouw van de wietrokers die haar kind van school ging halen, is duidelijk over de winkelstraat. „Sluit maar af voor auto’s”, zegt ze. Daarmee zit ze in kamp ChristenUnie. Die partij vindt dat ook een goed idee. „Het is levensgevaarlijk. Mijn kind mag niet alleen door die straat fietsen.”

Noordelijke Randweg

Het echtpaar Van Kempen zit meer in het kamp waar de meeste partijen zitten. „We moeten gewoon even op die Noordelijke Randweg wachten”, stelt Tiny voor. Die randweg moet dé nieuwe verbinding tussen Voorhout en Noordwijk worden. „Dan neemt dat verkeer in de winkelstraat vanzelf af.’’

Piet doet een stap naar voren. ,,Weet je wat ik nou vreemd vind’’, zegt hij op een zachte vriendelijke toon. ,,Hier bij die spoorwegovergang zijn ze gewoon de tunnel vergeten. Er zijn nu al twee doden gevallen’’, zegt hij terwijl hij zich steeds meer opwindt, en richt zich daarna tot de politici alsof ze toevallig ook in de Julianalaan staan. ,,Jongens denk nou eens na!’’