Bomdreiger op Schiphol: eis twee maanden cel

Bomdreiger op Schiphol: eis twee maanden cel
© Archief
Zwaarbewapende marechaussee grendelden april vorig jaar Schiphol af na de bommelding van de Pool.

De man die april vorig jaar op Schiphol zei dat hij een terrorist was en een bom bij zich had, hoorde donderdag een celstraf van twee maanden tegen zich eisen. Het dreigement leidde tot een enorme chaos rond Schiphol.

Van de twee maanden die het Openbaar Ministerie (OM) eiste, is er één voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast wil het OM dat de verdachte vijf jaar niet op Schiphol mag komen.

Het gaat om een hoger beroep. De politierechter in Haarlem veroordeelde de verdachte in juni 2016 tot een geldboete van vijfhonderd euro.

Het OM noemt dat ’een onberijpelijke beslissing’ gezien de onrust die zo’n dreigement veroorzaakt en ging daarom in hoger beroep.

(Lees hier: ‘Schiphol-verdachte had geen kwade opzet’)

De verdachte, een inmiddels 26-jarige Pool zonder vaste woon of verblijfplaats, werd al in de gaten gehouden voor hij op Schiphol aankwam. Er was al een melding gedaan dat er een verdachte persoon per trein op Schiphol zou aankomen. Daar werd de Pool gezien met rugzakken op zijn buik en op zijn rug.

(Lees hier: Poolse bom-dreiger Schiphol vrijgelaten)

Toen hij marechaussees passeerde, zei hij ‘I’m a terrorist’ en ‘I have a bomb’. De explosievenhond sloeg positief aan op de laptop die verdachte bij zich had. Nadat de man werd aangehouden, werd de aankomsthal ontruimd en alle uitgangen van Schiphol Plaza afgesloten.

Er ontstond vier uur lang vertraging op Schiphol. Reizigers misten hun vlucht.

Het hof doet uitspraak op 15 juni.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws