Dierenbescherming wil rem op import jongvee

De kalversector moet stoppen met de import van kalfjes uit ’het verre buitenland’ (Ierland, Baltische staten en Polen). Dat stelt de Dierenbescherming in reactie op het kalveroverschot. ,,Dan is er genoeg plaats voor alle in Nederland geboren kalfjes in de kalvermesterij.’’

De economische noodzaak om kalveren uit het buitenland te halen, is volgens Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming, verminderd omdat er veel meer kalveren in Nederland zijn. Ook in België en Duitsland neemt het aantal kalveren toe.

De kalversector geeft hier volgens Arjan van Mourik, voorzitter van de Adviescommissie Kalverhouderij van Transport & Logistiek al gehoor aan.

Nederland ’produceert’ zelf 850.000 kalveren en er worden er nog eens 700.000 tot 750.000 uit het buitenland geïmporteerd. ,,Dit jaar hebben we er 40.000 minder afgenomen uit Ierland, die zijn als trouwe leverancier niet blij met ons.’’

Ed Buis voorzitter van de Purmerendse veemarkt is tegen een importverbod van kalveren. ,,Negentig procent van het kalfsvlees wordt naar het buitenland geexporteerd. Dan is het een beetje hypocriet om dan de import van levende kalveren te verbieden.’’

Kalfvolgsysteem

Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid en dierenwelzijn bij LTO heeft goede hoop gevestigd op een kalfvolgsysteem dat per december als proef van start gaat en volgend voorjaar in het hele land moet werken. Hij ziet mogelijkheden om daarmee te sturen op aanvoer en kwaliteit.

,,Dat er nu kalfjes voor nul euro worden verhandeld is natuurlijk rampzalig. We willen zoveel mogelijk eigen kalfjes een plek geven. Ik denk dat we de import daar op moeten afstemmen. Maar die kalfjes moeten wel gezond zijn. Bij de melkveehouderij gaan we daar op controleren. Het kalf moet goed worden opgevangen in een schoon opvanghok met fris stro. Het moet voldoende biest (de eerste melk) krijgen met afweerstoffen zodat het een goede start kan maken.’’

Dat er nu kalveren in het huisdiervoer belanden, is onwenselijk, zegt van Hoof. ,,Maar ik krijg geen vinger achter de aantallen en waar ze blijven.’’ Met het kalfvolgsysteem wordt dat anders.

,,Als het kalf bij de melkveehouder weggaat, wordt het gevolgd zodat de kalverhouder de geschiedenis kan zien. Ook de handelaar wordt geregistreerd. Met het ICT-systeem dat we nu ontwikkelen, krijg je een beeld van welke veehouders het goed doen en welke het minder goed doen. Daar kun je op sturen. Maar als het zichtbaar wordt en de melkveehouder ziet dat zijn kalfjes het minder doen dan die van de buurman gaat het zelfsturend vermogen werken. Dat hebben we ook met antibioticareductie gezien. Zonder maatregelen hebben we dat met zestig procent teruggedrongen door het zichtbaar te maken.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws