Extra marechaussees voor Schiphol

Extra marechaussees voor Schiphol

Het kabinet heeft besloten nog eens 65 extra man marechaussee aan te stellen voor onder andere de grensbewaking op Schiphol. De marechaussee krijgt er deze zomer ook al 135 man bij.

Het kabinet stelt twintig miljoen euro structureel extra beschikbaar voor de Koninklijke Marechaussee, zo blijkt uit de voorjaarsnota die donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Dat geld is genoeg voor tweehonderd extra medewerkers. Daarvan waren er al 135 voor deze zomer beloofd om de grootste drukte op Schiphol op te vangen.

Voor de komende jaren is hun salaris nu ook veilig gesteld. Tevens kunnen er volgend jaar nog eens 65 extra worden aangenomen.

2016-07-30 11:53:16 SCHIPHOL - Leden van de Marechaussee voeren controles uit bij voertuigen rond de luchthaven. ANP EVERT ELZINGA
© ANP
2016-07-30 11:53:16 SCHIPHOL - Leden van de Marechaussee voeren controles uit bij voertuigen rond de luchthaven. ANP EVERT ELZINGA

Op Schiphol heeft de marechaussee gewone politietaken in het takenpakket zitten, naast zaken als vreemdelingen, de beveiliging van de luchthaven en de paspoortcontroles.

Met name aan die balies zijn de laatste jaren de rijen steeds langer geworden. Overigens zijn de 200 man niet alleen voor Schiphol bestemd, maar ook voor andere grensposten zoals de havens en andere luchthavens.

Daarnaast moet de marechaussee inspelen in actuele zaken zoals de instroom van asielzoekers, mensensmokkel en terreurdreiging. Vorig jaar werd lange tijd al het autoverkeer naar Schiphol gecontroleerd omdat er aanwijzingen waren voor een aanslag.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws