Kilometerslange testbaan Hyperloop in Flevopolder [video]

Kilometerslange testbaan Hyperloop in Flevopolder [video]
Een impressie van een hyperloopbaan.

In de Flevopolder moet binnen vier jaar een drie kilometer lange testbaan komen voor het transportmiddel van de toekomst: de Hyperloop. Donderdag wordt in Delft een testbuis van dertig meter geopend door verkeersminister Melanie Schultz van Haegen.

In een hyperloop kunnen mensen en goederen met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur door buizen suizen. TU-studenten wonnen vorig jaar een door Elon Musk uitgeschreven internationale wedstrijd voor de ideale capsule.

Een aantal studenten heeft nu het bedrijf Hardt Global Mobility opgezet en met behulp van bouwbedrijf BAM is de eerste testfaciliteit in Europa gebouwd.

Die is slechts dertig meter lang, maar dat is volgens projectleider Tim Houter genoeg om alle belangrijke systemen op lage snelheid in een vacuüm te testen, zoals het aandrijf-, zweef- en de veiligheidssystemen van de hyperloop.

Maar de ondernemers willen daarna verder en ex-PvdA leider Diederik Samsom helpt ze daarbij. „Ik ga me er voor inspannen om een drie kilometer lange testbaan voor elkaar te krijgen. In de Flevopolder is daar ruimte voor. Het zou mooi zijn wanneer de NLR zoiets zou exploiteren. De NLR heeft in de Flevopolder al een testfaciliteit”, verwijst hij naar de grootste windtunnel van Europa die het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium heeft.

Die windtunnel wordt gebruikt door fabrikanten van vliegtuigen, auto’s en dergelijke. De hyperloopbaan zou ook door andere hyperloopontwerpers kunnen worden gebruikt. Tim Houter hoopt dat een dergelijke baan er binnen vier jaar is.

Spannend

Samsom is aangehaakt omdat hij het een spannend project vindt.

„Natuurlijk duurt het nog wel even voor we ons op deze wijze verplaatsen. Daarom is een goede testvoorziening nodig. Want die capsule moet wel op tijd stoppen bij een station. En hoe maak je een wissel? Maar de mogelijkheden zijn enorm gezien de snelheid en het lage energiegebruik. Het wordt de toekomstige concurrentie voor spoor en luchtvaart. Natuurlijk kan je die buizen op palen het makkelijkste aanleggen in lege gebieden zoals woestijnen, maar in India denken ze al aan banen boven het bestaande spoor. Stel je eens voor wanneer je dit systeem gebruikt voor een verbinding tussen Schiphol en Lelystad Airport. Dan maakt het echt niet uit waar je vliegtuig aankomt”, ziet Samsom het al helemaal voor zich.

Samsom ondersteunt Hardt op pro-deo-basis. Daarnaast is Samsom voor minimaal een half jaar adviseur voor de HVC, de grootste huisvuilwerker van Nederland. Hij gaat zich daar inspannen voor geothermie ofwel aardwarmte.

Zaterdag in bijlage Plus van de krant een interview met Samsom

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws