Knopen voor record op Sail Den Helder [video]

Knopen voor record op Sail Den Helder [video]
© Foto Peter van Aalst
Knopendeskundige Peter Wezelman doet het alvast een keer voor in het Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Scheepstuiger Peter Wezelman (60) behoort tot een zeldzaam ras. Als jonge knaap werkte hij met ruim dertig collega’s op de Rijkswerf in Den Helder aan het tuiggage van marineschepen. Er zijn op het marinebedrijf nu nog slechts drie ambachtslieden over die alles weten van maritieme knopen. Een opleiding hiervoor bestaat niet.

,,Er zijn steeds minder mensen die goed kunnen knopen’’, weet Nieuwedieper Wezelman. Zijn handen gaan vliegensvlug door het touw. Gedachteloos rijgt hij touwen in elkaar, maakt vreemde maar oersterke lussen.

En somt gedachteloos de knopen op die hij kan maken. ,,Ik denk dat ik zo’n honderd knopen uit mijn hoofd ken. Uiteraard de platte knoop, mastworp, paalsteek, achtsteek, schootsteek en timmersteek. Maar die kennen meer mensen. Ken je ook de twee zoete liefjes? Dat is mijn favoriet. Je maakt daarmee twee touwen aan elkaar tot een eenheid.’’

Knopendeskundige

Het beroep van de Nieuwedieper verdwijnt langzaam, zo realiseert de knopendeskundige zich die tegenwoordig met vier collega’s bij de Helderse Scheepstuigerij De Schieman werkt.

,,Er worden steeds vaker voor andere materialen gekozen. We werken overigens niet alleen voor de marine, offshore en andere maritieme bedrijven. We maken ook kunstwerken van geknoopte touwen, touwladders en andere gebruiksvoorwerpen. Maar het wordt allemaal wel steeds minder, het ambacht is aan het verdwijnen. Helaas.’’

Guinnes Book of Records

Soms geeft hij nog les op basisscholen en een enkele keer aan botenliefhebbers. Zoals laatst bij een botterclub. Maar op zaterdag 24 juni staat hij tijdens Sail Den Helder plots voor een extreem grote klas, zo is de bedoeling.

Want dan gaat hij samen met het Reddingmuseum Dorus Rijkers proberen het wereldrecord lesgeven in knopen te vestigen. Daarmee wil het museum in het Guinnes Book of Records komen. ,,Maar dan moeten we nog wel even 250 cursisten zien te vinden’’, zegt Rana Dams van het reddingmuseum.

De recordpoging heeft nogal wat voeten in de aarde, zo ontdekte het museum bij de voorbereidingen. Alles moet in logboeks worden vastgelegd. Alles moet gefilmd en gefotografeerd worden. Tevens moeten twee onafhankelijke notarissen alles tijdens de recordpoging controleren.

Alle deelnemers moeten hun naam en telefoonnummer doorgeven zodat de organisatie van het Guinnes Book of Records met steekproeven kan controleren of er gesjoemeld wordt. ,,Het komt allemaal heel precies’’, zegt Dams. ,,We hebben een boekwerk aan eisen gekregen waaraan we moeten voldoen.’’

Podium

Wezelman staat op 24 juni op een podium in het Helderse Dorp op Willemsoord, niet ver van de plek waar hij jaren aan marineschepen heeft gewerkt. Tien helpers lopen daar tussen de deelnemers doorlopen om ze bij te staan in het leren van de verschillende knopen. De scheepstuiger gaat zijn 250 leerlingen tien verschillende maritieme knopen leren gedurende minimaal een half uur.

Als de les korter duurt of er zijn niet voldoende deelnemers, dan mislukt de recordpoging.

,,Er komt een camera op mijn handen te staan zodat de deelnemers op grote schermen mij precies kunnen volgen. Het knopen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader en oom waren ook scheepstuiger. Ik heb het vak in de praktijk geleerd, eerst van mijn vader, daarna als visserman. En geloof mij, na een half uur kunnen alle deelnemers aan de recordpoging de tien knopen die ik hen daar ga leren. Zeker de zoete lieve. Dat is ook symbolisch bedoeld. Want daarmee knoop ik Den Helder aan Sail.’’

Of met de recordpoging ook de liefde voor zijn langzaam uitstervend beroep nieuw leven wordt ingeblazen? Wezelman haalt glimlachend zijn schouders op. ,,Je weet maar nooit, want ik hoop dat zich ook veel jongeren voor deze recordpoging aanmelden. Als aandenken mogen de cursisten de gemaakte knopen mee naar huis nemen. Misschien maakt het knopen op 24 juni wat bij hen los.’’

Meedoen

Belangstellenden die op 24 juni willen deelnemen aan de recordpoging van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers op Willemsoord kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar: info@reddingmuseum.nl. Meedoen is gratis.

Om in het Guinness Book of Records te komen moeten zich minimaal 250 mensen aanmelden. De les van Peter Wezelman wordt ondersteund met filmpjes met Engelse ondertiteling.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws