Honden mogen voorlopig nog los in polders Kaag en Braassem

Honden mogen voorlopig nog los in polders Kaag en Braassem
© foto ld
Lammetjes in de wei. Schapen bij een Woubrugse boer zijn een paar keer te grazen genomen door loslopende honden.

Er komt voorlopig geen aanlijnplicht voor honden in de polders van Kaag en Braassem.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem staat niet achter dit voorstel van burgemeester en wethouders, zo werd maandagavond duidelijk tijdens een raadsvergadering.

Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen durven de politieke partijen het niet aan om een algehele aanlijnplicht mogelijk te maken. Ze denken dat zo’n verbod een loze regel wordt, omdat niemand de naleving controleert. Het probleem van loslopende viervoeters die schapen in weilanden te grazen nemen wordt zo niet opgelost, menen de fracties.

Wel is het mogelijk dat een aanlijnplicht voor honden buiten de bebouwde kom later dit jaar alsnog in de algemene plaatselijke verordening (apv) komt. Dat is onder meer afhankelijk van gesprekken die burgemeester Marina van der Velde, op verzoek van de politiek, gaat voeren met de Woubrugse boer Van der Salm en een aantal hondenbezitters. Deze boer heeft een paar keer te kampen gehad met honden die zijn schapen aanvielen.

Van der Velde wil de Woubrugse boer overhalen om een hek om zijn terrein te zetten. Als dat hek er kan komen, waardoor loslopende honden niet meer achter zijn schapen aan jagen, is de aanlijnplicht niet nodig. Het is echter de vraag wie dat hek moet betalen: de boer zelf voelt daar weinig voor. En het ligt ook niet voor de hand dat hondenbezitters of de gemeente dit willen betalen. Toch waagt de burgemeester een poging: ,,Praten is beter dan dwang, we gaan het proberen.”

Als partijen niet tot overeenstemming komen over een hek, komt de aanlijnplicht waarschijnlijk weer ter sprake in de gemeenteraad.

VVD en Liberaal Kaag en Braassem (LKB) toonden zich maandag de enige overgebleven voorstanders van een aanlijnplicht. Maar deze twee partijen hebben slechts twee zetels in de raad. LKB-voorman Ton van Velzen: „Gaan we met alle boeren in gesprek over de vraag of we een hek naast hun terrein wel of niet gaan betalen?!”

Samen voor Kaag en Braassem, CDA, VVD en PRO waren vorige maand ook nog voor een aanlijnplicht voor honden in de polder. Vorige week kwamen ze op dat standpunt terug. Dat was na een raadsvergadering waarin veel hondenbezitters heel emotioneel reageerden op het voorstel van B en W.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws