’Kevereiland moet groen en rustig blijven’

’Kevereiland moet groen en rustig blijven’
© foto leidsch dagblad
Eric van der Wansem op weg naar Kevereiland in de Kagerplassen.

De nieuwe eigenaar van Kevereiland bij Kaag wil zijn eigendom groen en rustig houden. Ondernemer Eric van der Wansem wil wel dat booteigenaren liggeld gaan betalen in het afgelegen haventje.

„Ik vind dat we met zijn allen moeten kunnen blijven genieten van zo’n mooie plek”, legt Van der Wansem zijn aankoop uit. „Ik heb een bod gedaan omdat ik bang was dat Keverhaven niet zo zou blijven als iemand anders het kocht.” De bewoner van Kaageiland heeft een watersportwinkel in Buitenkaag en een drijvend tankstation.

Van der Wansem was niet de enige die een gooi deed naar Keverhaven. Maar liefst twintig particulieren en bedrijven deden een bod op het rustige eilandje in de Kagerplassen. Tot groot genoegen van de provincie Zuid-Holland, die er vanaf wilde. Het onderhoud van het eiland kostte namelijk geld, terwijl het voor Zuid-Holland niets opleverde. Als één van de weinige plekken konden kapiteins op Kevereiland nog gratis aanleggen.

„Ik hoef er geen winst op te maken”, zegt Van der Wansem, die niet wil zeggen hoeveel hij voor het eiland heeft geboden. „Maar ik moet wel het onderhoud gaan betalen. Daarom ga ik liggeld vragen en misschien een aantal plaatsen maken die watersporters in het vaarseizoen kunnen huren.”

Van der Wansem mag van het bestemmingsplan niet bouwen op het eiland. Dat is hij dan ook niet van plan. Wel wil hij een beheerder op Kevereiland aanstellen, die liggeld int vanaf een aangemeerde boot.

Het is koud op de Kagerplassen. Koud en stil. Kevereiland ligt tussen de molens. Het wordt alleen door de Gijpsloot gescheiden van Kaageiland. Van der Wansem legt zijn motorbootje aan en stapt de drassige grond op. „Zie je hoe mooi het is? En hoe stil? Ja, ik ben een trotse eigenaar.”

De ondernemer kijkt ook taxerend naar zijn nieuwe eigendom. Wanneer zijn schoenen een beetje wegzakken, stelt hij dat het nooit zo strak als een golfbaan zal worden. „Ik vind het prima zo.” Meer kritiek heeft hij op de schoeiingen. „Daar moet ik snel iets aan doen.”

Wat hij ook niet had verwacht, is dat er een bootje in Keverhaven is aangemeerd. Van der Wansem klopt op het raam en stelt zich aan de eenzame kapitein voor als ’de nieuwe eigenaar’ van Keverhaven. De man blijkt een ’overwinteraar’ te zijn, die van haven naar haven gaat. „Wat gaat u met het eiland doen”, wil hij direct weten. „Het blijft zo, maar aanleggen gaat wel geld kosten”, luidt het antwoord.

Met de aankoop van Kevereiland slaat Van der Wansem een dossiermap dicht die hij al bijhoudt sinds de jaren ’90. Toen had de provincie het plan opgevat om woonboten toe te staan op Kevereiland. Ondernemers kwamen in opstand en uiteindelijk ging het plan niet door. „Toen wilde ik ook al dat het zo bleef.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws