Politie Kaag en Braassem wil meer meldingen via Facebook

Politie Kaag en Braassem wil meer meldingen via Facebook
© Foto Leidsch Dagblad
Op straat kan Wassink kan ook op een telefoon de Facebookmeldingen lezen

Als tweede regio van Nederland kunnen inwoners van Kaag en Braassem en Nieuwkoop meldingen aan de politie doorgeven via Facebook.

Gebruikers van dat sociale medium sturen daarvoor een privébericht naar de politie. Op het bureau in Ter Aar, in het kantoor van de leidinggevende, hangt een groot televisiescherm waarop de meldingen binnenkomen.

Per dag komt gemiddeld één zo’n bericht binnen. Dat aantal kan best wat omhoog, vindt agent Dick Wassink. Hij is met drie collega’s initiatiefnemer. ,,Toen we er deze maand mee begonnen, kregen we veel vragen. Nu is het minder. Mensen moeten ons nog zien te vinden. Eén bericht per dag is niet slecht, maar het mogen er best meer zijn. We doen dit als proef een half jaar. Daarna gaan we bepalen of we met melden via Facebook doorgaan.’’

Nummerplaat

Het gaat vaak om kleine dingen, blijkt uit een opsomming van Wassink. Zo kreeg de politie een bericht dat er een nummerplaat gevonden was. Agenten zochten de eigenaar en brachten het kenteken terug. Ook vroeg iemand zich af of een lang geparkeerde fiets misschien gestolen was. Dat bleek niet zo te zijn.

Wassink vindt het niet erg dat het kleine zaken zijn. Het is zelfs de bedoeling, stelt de agent. ,,We doen dit om de drempel te verlagen voor de burger’’, legt hij uit. ,,Als je een verdachte situatie ziet, moet je altijd 112 bellen. Als er geen spoed is, hebben we 0900-8844. Maar zaken waarvoor je niet zo snel belt, kun je wel even melden via Facebook. En daarmee kun je ons een foto sturen.’’

Tussendoor

Hij benadrukt dat het niet de bedoeling is om het telefoonnummer te vervangen. Levert het melden via Facebook het team dan niet veel extra werk op? ,,Nee’’, reageert Wassink. ,,Het zijn dingen die we tussen het andere werk door kunnen doen. We doen het alleen tijdens kantooruren.’’ Het team probeert zo snel mogelijk te reageren.

Vier agenten van het team Kaag en Braassem namen het initiatief, in navolging van Roermond. Ze zijn bij de politie daar langs geweest om de kunst af te kijken. ,,We zijn al best goed met sociale media, vinden we zelf’’, zegt Wassink met een lach. ,,We zijn al jaren actief op sociale media, maken filmpjes van ons werk, doen vragenuurtjes en hebben zo’n tien à vijftien collega’s die er heel actief mee bezig zijn.’’

Op Facebook heeft het team bijna negenduizend volgers.

De politie Kaag en Braassem is te vinden via www.facebook.com/ politiekaagenbraassem Wie een melding wil doen, klikt op ’bericht versturen’. Dit is een privébericht. Gegevens van de melder blijven anoniem.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws