Samen voor Kaag en Braassem in de oppositiebanken

Samen voor Kaag en Braassem in de oppositiebanken
© Archieffoto Leidsch Dagblad
Petra van der Wereld, fractievoorzitter van Samen voor Kaag en Braassem.

De politieke partij Samen voor Kaag en Braasem (SvKB) neemt plaats in de oppositiebanken. Het schuurde al sinds vorig jaar, maar de breuk is sinds maandagavond definitief.

Na een hoog oplopende discussie over de sluiting van dorpshuis De Alkeburcht in Roelofarendsveen, trok fractievoorzitter Petra van der Wereld haar handen af van de coalitie tussen alle partijen in de gemeenteraad. ,,SvKB is klaar met het raadsbrede akkoord’’, zei ze, licht geëmotioneerd.

Het raadsbrede akkoord werd na de verkiezingen van 2014 door de vijf fracties ondertekend en vormt de basis van al het beleid. Vier van de vijf partijen leverden wethouders voor de coalitie. Alleen de nieuwe partij D66 niet, maar fractievoorzitter Roel Terraneo zette wel zijn krabbel onder de gezamenlijke doelstellingen. Inmiddels zijn er zes partijen, omdat de VVD is opgesplitst, waardoor Liberaal Kaag en Braassem ontstond.

Samen voor Kaag en Braassem is met vijf zetels de op een na grootste partij. Harry van Schooten was de wethouder die SvKB in 2014 leverde, maar hij stopte in 2016 om gezondheidsredenen. Daarna ontstonden de barsten al in het akkoord. SvKB vond het vanzelfsprekend dat zij een vervanger voor Van Schooten mocht leveren, maar daar dachten de andere partijen anders over. Onder de vlag van het raadsbrede akkoord waren ook kandidaten van andere partijen welkom. Uiteindelijk verkoos een raadsmeerderheid D66’er Herman Haarman boven de kandidaat van SvKB. ,,Ergens wordt een spelletje gespeeld’’, zei Van der Wereld toen.

D66 en PRO Kaag en Braassem vinden het ’jammer’ dat SvKB nu officieel in de oppositiebanken plaatsneemt.

CDA’er Marcel Doze verwijt SvKB dat de partij het college en daarmee het akkoord al geen ruggesteun meer bood: ,,Ik vind dat het van slappe knieën bij SvKB getuigt dat ze zo makkelijk mee gaat in emoties van mensen in de samenleving. Ik denk dat wij er als raad niet goed aan doen om ons door emoties te laten leiden.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws