Veense Wendy heeft mogelijk blijvende hersenschade door onderkoeling

Het Roelofarendsveense meisje Wendy heeft mogelijk blijvende hersenschade overgehouden aan haar onderkoeling tot 23 graden Celsius in februari 2015.

Dat bleek dinsdag tijdens het verhoor door de rechters van het gerechtshof in het hoger beroep tegen Wendy’s vader Ron T. en haar stiefmoeder Petra M.

Toen Wendy met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen, was ze 12 jaar. Inmiddels is ze 14. Na een test is het IQ van Wendy vastgesteld op 74, zei voorzitter De Haan van het hof. Ze vervolgde dat nu onderzocht wordt of dat komt door de onderkoeling. Daarnaast is er een sterk vermoeden dat het meisje blijvende psychische schade heeft opgelopen. Dit wordt later onderzocht.

Zonder dekens

De hamvraag in het proces is hoe Wendy zo’n lage lichaamstemperatuur heeft gekregen. Advocaat-generaal Lantain van het openbaar ministerie (OM) zei dat ze in een koude schuur moest slapen zonder dekens. De verdachten ontkenden.

Eerder werd Ron T. tot anderhalf jaar cel veroordeeld door de rechtbank en kreeg Petra M. drie jaar. Alleen zij zit nu nog vast.

De volledige inhoudelijke behandeling van het hoger beroep kon dinsdag nog niet doorgaan, omdat nog niet alle rapporten af zijn. Het gaat vooral nog om de vraag of Wendy’s lichaamstemperatuur zo laag kon worden als ze in huis sliep, met dekens, zoals de verdachten stellen.

Verklaring van Wendy

Bijna twee jaar nadat zij ternauwernood een zware onderkoeling overleefde, heeft Wendy een verklaring afgelegd. Daaruit is op te maken dat zij erg ongelukkig was bij haar vader en stiefmoeder. Zo heeft ze gezegd dat ze nog nachtmerries heeft waarin ze door hen wordt achtervolgd. En dat ze regelmatig in de schuur moest slapen zonder deken. Ook verklaarde ze dat haar halfbroertjes haar schopten als ze eten uitspuugde, zoals ze regelmatig deed omdat ze problemen had met eten.

Sinds de tiener uit huis is geplaatst, gaat het stukken beter met haar. Ze vertelde vorige maand, in aanloop naar het hoger beroep dat gisteren begon, over hoe zij door vader Ron T. en stiefmoeder Petra M. werd behandeld. Wendy was er dinsdag zelf niet bij in de rechtszaal. De rechters haalden citaten van haar aan. Ook lieten zij het telefoongesprek horen waarin Petra M. in paniek 112 belt. ,,Kom op, meissie’’, zo moedigde ze Wendy aan terwijl de ambulance onderweg was.

Ingefluisterd

Getuigen hebben verklaard dat Wendy de dag daarvoor al koud aanvoelde. De vader van Petra M. zei dat Wendy thuis werd gekleineerd en uitgescholden. De verdachten pareren de meeste verklaringen door te zeggen dat ze het niet herkennen. Zo reageerde de vader van Wendy over de verklaring van haar dochter dat ze vaker in de schuur moest slapen: ,,Dat is haar door iemand ingefluisterd. Ik heb haar nog nooit in het fietsenschuurtje of de garage laten slapen.’’

Beide verdachten stelden dat er dingen zijn waar ze spijt van hebben. Zo zei Petra: ,,Als ik terug denk, zou ik dingen ook echt anders aanpakken. Er zijn situaties waar ik niet trots op ben. Ik ben echt wel tekeer gegaan tegen haar. Maar welke moeder kan zeggen dat ze nooit tekeer is gegaan tegen aan kinderen? Ik heb er wel heel veel spijt van.’’

Woensdag worden de verdachten weer gehoord. Daarna gaat het hoger beroep waarschijnlijk in april verder, als de onderzoeken en rapporten af zijn.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws