Verenigingen op de bres voor Alkeburcht Roelofarendsveen

Verenigingen op de bres voor Alkeburcht Roelofarendsveen
© Archieffoto Leidsch Dagblad
De Alkeburcht.

Acht verenigingen en stichtingen nemen het op voor het voortbestaan van ’hun’ Alkeburcht in Roelofarendsveen. ’Het is onbestaanbaar dat een gebouw als De Alkeburcht om financiële redenen zou moeten ophouden te bestaan’.

Dat schrijven de acht clubs in een brief naar burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem, met wie ze morgen een afspraak hebben over de toekomst van het gemeenschapscentrum bij de watertoren. Hun standpunt maken ze met de brief alvast duidelijk: De Alkeburcht is onmisbaar.

De gemeente Kaag en Braassem waagt dat te betwijfelen, blijkt uit eerdere uitspraken van wethouder Henk Hoek. Omdat hij wil bezuinigingen, houdt hij ’maatschappelijk vastgoed tegen het licht’. Hij onderzoekt welke gebouwen de gemeente kan verkopen om geld te besparen. Vorig jaar kondigde Kaag en Braassem aan dat het zich beraadt over de toekomst van De Alkeburcht, omdat de onderhoudskosten hoog zouden zijn. Na een periode van onzekerheid in 2015, mogen alle verenigingen en stichtingen die er activiteiten hebben nu tot 1 juli 2017 blijven.

De brief aan het college is ondertekend door schaakvereniging Utile Dulce, Sonja Koot Totaalfit, Vrouwen van Nu, Pop- en Musicalkoor Scala, WIJ Presenteert, Ruilvereniging Alkemade, Stichting VJR en Gemengd Koor Vox Laeta. De schrijvers prijzen het gemeentebestuur omdat het verenigingen betrekt bij het maatschappelijke beleid, en kunnen juist daarom niet begrijpen dat hun buurthuis om financiële redenen zou moeten sluiten. ,,Daarmee zouden niet alleen de verenigingen en activiteiten, maar de hele gemeenschap gedupeerd worden.’’

Want, zo redenerenen de briefschrijvers, per week komen er vierhonderd bezoekers naar De Alkeburcht. Het gebouw ’gonst van de activiteiten’ en ’vervult een belangrijke functie binnen de samenleving’.

De verenigingen reiken de wethouder in de brief al mogelijke oplossingen aan, vooruitlopend op hun afspraak. Ze opperen dat het een mogelijkheid is dat zij zelf een deel van het onderhoud en het beheer op zich nemen. Of dat er meer huurders bij komen, zodat er ook meer geld in het laatje komt.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws