Wethouder Yvonne Peters wil deel miljoenenverlies Braassemerland terug

Wethouder Yvonne Peters wil deel miljoenenverlies Braassemerland terug
© Foto Hielco Kuipers
Yvonne Peters.

Vijftig miljoen euro gemeenschapsgeld is in rook opgegaan boven de bouwplaats van de wijk Braassemerland in Roelofarendsveen. VVD-wethouder Yvonne Peters vindt elke euro die ze daarvan kan terughalen naar de gemeentekas, er één.

Als er in Kaag en Braassem een nieuwe weg moet worden aangelegd die een miljoen kost, dan zeggen kwekers dat dat een klein bedrag is voor Kaag en Braassem. Immers: op Braassemerland is er toch vijftig miljoen euro verloren omdat de grond minder waard is sinds de crisis? Aan de andere kant van de gemeente, in het voormalige Jacobswoude, hebben ze al helemaal geen goed woord over voor het ’over de balk smijten’ van geld in wat ooit de gemeente Alkemade was.

Yvonne Peters snapt dat alles wordt vergeleken met Braassemerland, zegt ze. Het nieuwbouwplan dat zij sinds een paar jaar in haar portefeuille heeft, moet zo’n tweeduizend huizen gaan tellen. Daarmee ’transformeert’ het oude kassengebied naar een plek waar mensen uit de hele randstad aan het water moeten kunnen wonen.

Buitensporig veel

„Vijftig miljoen euro, dat is een bedrag waar niemand zich iets bij voor kan stellen”, zegt Peters aan de vergadertafel van haar kantoor in het gemeentehuis. „Het is zo buitensporig veel. Elk beetje dat we terug kunnen brengen, moet terug.”

De vijftig miljoen euro verlies is een schatting, de grond is nog in bezit van de gemeente. Misschien valt het verlies mee, bijvoorbeeld door een aantrekkende huizenmarkt. De vraagprijs van de woningen kan omhoog, zodat het verlies minder wordt. Daar hoopt Peters op, voorzichtig weliswaar. „Als wethouder heb ik het geluk dat de markt aantrekt. Maar dit project loopt nog wel vijftien jaar. Het kent pieken en dalen. Nu hebben we een piek, maar we rekenen ons niet rijk. We weten door de afgelopen crisis dat het niet altijd alleen maar omhoog gaat.”

Hoeveel minder verlies zou mogelijk zijn, een miljoen euro of misschien wel tien? „Tien miljoen zou geweldig zijn, maar laten we ons niet rijk rekenen”, herhaalt ze. „Pas zijn er dertig woningen van een deelproject de verkoop in gegaan. Mensen stonden daar letterlijk voor in de rij. Daaruit blijkt dat er ruimte is om prijsverhogingen door te voeren.”

Geconfronteerd met deze mogelijke toekomstige ’winsten’, zijn ze op het gemeentehuis in Roelofarendsveen geschrokken. Tijdens de crisis is er een besloten vennootschap opgericht, mede om te voorkomen dat de gemeente diep in eigen buidel moest tasten als het allemaal mis zou gaan. Maar over winsten in een bv moet ook vennootschapsbelasting worden betaald: vijfentwintig procent. Dat er eigenlijk over het geheel geen sprake is van winst, maar juist van een verlies, is voor de belastingdienst niet duidelijk. Dat staat namelijk niet in de boeken van de bv, maar in die van de gemeente.

Om die reden wil Peters die bv opheffen. „Als alle verkopen zo gaan als bij die dertig huizen, dan zou dat anderhalf miljoen euro vennootschapsbelasting kunnen schelen”, legt ze uit. „Dat is anderhalf miljoen euro gemeenschapsgeld. Ik ben pertinent tegen belastingontduiking en belastingontwijking en dit valt daar ook niet onder. Het riekt ook niet naar creatief boekhouden. Ik wil belastinggeld binnen houden door op een verstandige manier om te gaan met gemeenschapsgeld.”

Risico

Als de bouwbedrijven toestemming geven voor het opheffen van de bv, is Kaag en Braassem daarmee wel een buffer kwijt als het in de toekomst alsnog fout gaat. Een besloten vennootschap beschermt zijn aandeelhouders namelijk financieel bij een faillissement. Door het opheffen van de bv gaat de gemeente dus een groter risico lopen. „In crisisjaren was de redenering van aansprakelijkheid er inderdaad”, erkent Peters. „Die zet je door een bv verder van jezelf af. Maar je bent als gemeente in dit soort gevallen altijd aansprakelijk, al is het maar moreel. Als het mis gaat en mensen blijven met schulden zitten, zeg je dan: jammer, niet van ons?” Peters steekt haar handen afwerend in de lucht. „Nee, de gemeente laat het niet gebeuren dat eigen burgers en ondernemers met schuld blijven zitten. Het is alleen een theoretisch idee dat je weg kunt lopen voor je verantwoordelijkheden. Als het fout gaat, loop je niet weg.”

Boven de vergadertafel van Peters hangt een kaart van Braassemerland. De fotograaf haalt die van de muur af en laat de wethouder erbij poseren. Als hij weg is, wijst Peters op het water. „De wijk ligt aan het Braassemermeer en krijgt zelf ook heel veel water.” De huizen lijken inderdaad gebouwd te zijn op eilandjes van steeds een klein aantal percelen. „De wijk krijgt zelfs meer water dan er nu al is”, zegt Peters trots. „Ik ga wel eens bij de kaart staan en zeg dan: doe mij deze maar.”

Schulden

Als Kaag en Braassem de verliezen weet te beperken, kunnen de ontevreden inwoners van het voormalige Jacobswoude gerust zijn: het geld wordt dan niet opnieuw gepompt in het gebied ’aan de andere kant van de Braassem’. „We hebben dan niet opeens een potje om leuke dingen van de doen”, zegt Peters streng. „We moeten alles in dat geval inzetten om de schulden terug te brengen.”

Stel dat Braassemerland er niet was geweest en het verlies dus ook niet? „Dan hadden we het geld aan andere dingen kunnen besteden”, erkent ze. „Of er de solvabiliteit mee kunnen verhogen. Nee, het wordt er niet leuker op.”

Niet dat Kaag en Braassem zich in een financieel wankele positie bevindt, haast ze zich te zeggen. „We hadden het geluk dat we een behoorlijke pot hadden met geld door de verkoop van de Nuon-aandelen. Dat hebben we voor dit doel kunnen inzetten. Als gemeente zijn we zuinig.” Mede door de verliezen met Braassemerland en de andere gevolgen van de crisis, heeft Kaag en Braassem flink bezuinigd. „We hebben bespaard en houden nu elk jaar geld over”, zegt Peters. „De vrije reserve gaat omhoog en is nu tien miljoen. Dat is inderdaad niet erg veel, maar we hebben als gemeente ook weer niet zo’n omvang dat we elk moment tien miljoen nodig kunnen hebben. We zijn in control.”

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws