Woonforte hekelt ’korting’ Rutte III

Woonforte hekelt het plan van de coalitie om in 2022 honderd miljoen euro uit te trekken voor isolatie van huurwoningen. Dat geld kan beter naar het onderwijs en de zorg, vindt de Alphense woningcorporatie.

Directeur Rob Donninger spreekt over ’symboolpolitiek’. Het nieuwe kabinet Rutte III reserveert volgens hem zo weinig voor verduurzaming van huurwoningen, dat het een ’druppel op een gloeiende plaat’ is.

,,Honderd miljoen euro betekent dat per sociale huurwoning veertig euro beschikbaar is aan isolatiemaatregelen’’, zegt Donninger. ,,Dat schiet niet op. Het is symboolpolitiek. Met honderd miljoen euro maak je weinig verschil als het gaat om de isolatie van alle huurwoningen, maar voor salarissen in zorg en onderwijs maakt het wél veel verschil. Goed onderwijs en goede zorg zijn belangrijk voor onze huurders. Daarom zeggen wij: stop met symboolpolitiek en zet het geld in op plekken waar je wel verschil kunt maken.”

De woningcorporatie stelt dat de nieuwe coalitie onterecht spreekt over een ’korting’ op de verhuurdersheffing. Woonforte spreekt over een ’minder snelle stijging’ van deze rijksbelasting. Alle corporaties moeten verhuurdersheffing betalen. Tezamen komt dat uit op een bijdrage van 1,7 miljard euro aan het rijk. De komende jaren loopt dit bedrag op tot twee miljard euro.

Woonforte trekt de komende vijf jaar dertig miljoen euro uit aan energiebesparende maatregelen in huurwoningen. ,,We stellen het op prijs als het rijk hier serieus een bijdrage aan wil leveren, maar niet als het alleen maar symboolpolitiek is.’’

Koepelorganisatie Aedes deelt de kritiek van Woonforte. Voorzitter Marnix Norder: ,,Het nieuwe kabinet heeft zeer ambitieuze doelstellingen voor verduurzaming. Een aftrek van honderd miljoen euro op de verhuurdersheffing, pas in 2022, is echt veel te weinig.’’

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws