Sporting Trigon mag Europa in

Negen korfbalteams strijden deze week in Sassenheim om de Europa Cup. De tiende club, UKK WUM uit Warschau, heeft zich teruggetrokken. De kampioen van Polen heeft geen geld voor de reis.

Als vervanger voor in de wedstrijd om de negende plaats is op het laatste moment Sporting Trigon uitgenodigd. Dat verzoek is bij de Leidse overgangsklasser met verbazing ontvangen. ,,De animo is niet heel groot’’, vertelt coach Maarten van Vliet. ,,De meeste spelers reageren sceptisch. Op een EK voetbal laat je toch ook niet een of andere amateurploeg meedoen als er een land te weinig is?’’

Van Vliet piekert er niet over om zaterdagochtend met zijn eerste of tweede team in Sassenheim aan te treden. Hij geeft de voorkeur aan de competitiewedstrijd later op de dag. ,,Het zou dan gaan om een mix van het derde en vierde team. Maar ik weet niet of er ook daadwerkelijk een ploeg gaat.’’

Hans Oudshoorn, voorzitter van de organiserende vereniging TOP/Quoratio, laat weten dat hij de bevestiging heeft gekregen dat Sporting Trigon een vriendenteam afvaardigt naar het toernooi.

Dat komt in elk geval niet in actie tijdens de poulefase, die donderdag begint in sporthal De Korf. Het gevolg is dat TOP in een poule van vijf teams zit, terwijl de Belgische titelconcurrent Boeckenberg één wedstrijd minder speelt.

De negen deelnemers aan de Europa Cup zijn kampioen van hun land - voor zo ver daar sprake is van een landelijke korfbalcompetitie. De meest in het oog springende naam is Benfica, de korfbaltak van de in het voetbal roemruchte Portugese club. ,,Het doet mij deugd dat zo’n club ook aan korfbal doet’’, zegt Oudshoorn.

Hij vindt dat zijn sport een olympische status verdient. Doordat het op steeds meer plekken in de wereld wordt beoefend en vanwege het ’zeer unieke’ gemengde karakter. Voorzitter Rob Meijer van het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV), de voorganger van Oudshoorn bij TOP, is daarvoor druk aan het lobbyen.

De Sassenheimer houdt donderdagavond een toespraak tijdens de openingsceremonie. Daar is ook burgemeester Carla Breuer van Teylingen aanwezig. Het Europese toernooi begint eerder op de dag, met een poulewedstrijd om 10.45 uur tussen Benfica en de Duitse club Adler Rauxel. Thuisploeg TOP komt om 13.15 uur voor het eerst in actie, tegen het Hongaarse team Szentendre Kinizsi Honved.

Ook vrijdag zijn van ’s ochtends tot ’s avonds poulewedstrijden in de thuishal van TOP. Om de tribunes te vullen, worden schoolkinderen uitgenodigd die normaal gesproken gymnastiekles zouden hebben in de Sassenheimse sporthal.

De vraag naar kaarten voor de finaledag, zaterdag, overstijgt ruimschoots het aanbod. De eindstrijd, met daarin waarschijnlijk TOP, begint zaterdag om 17 uur. De NOS komt daar beelden van maken.

Gastheer TOP won de Europacup twee keer, in 2012 in Polen en in 2015 in België. Het is nu voor het eerst organisator. Woensdag zijn alle deelnemende teams aangekomen in Sassenheim. Zij worden ondergebracht in het nabijgelegen hotel langs de A44 en kunnen voor maaltijden terecht in de kantine van TOP en de tent die daarnaast is neergezet.

Wil je niks missen van Leidsch Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws